När undersökning och analys är genomförd är nästa steg att åtgärda de risker och hinder som har upptäckts. Lagtexten anger att: “Åtgärder ska tidsplaneras och genomföras så snart som möjligt.”
När vi i detta avsnitt talar om att prioritera handlar det alltså inte om att välja bort eller avstå från vissa åtgärder, de hinder och risker som vi har identifierat ska åtgärdas och det så snart som möjligt. Men för att arbetet ska vara praktiskt genomförbart och vi ska göra rätt saker i rätt tid är prioritering ändå nödvändig, men avseende vad som behöver åtgärdas först. Vi ska heller inte glömma de inkluderingsfaktorer som vi vill stärka och förmera.
Ett bra metod för en sådan prioritering är Viktigt/bråttom, ibland även kallat Eisenhowermatrisen.
Med hjälp av Viktigt/bråttom-rutan kan vi:
RUTA 1 – Viktigt och bråttom
Här ska faktorer som är akuta och måste åtgärdas omedelbart vara. Till exempel tydliga risker för diskriminering som kan inträffa i närtid. Var vaksamma på att ni placerar faktorer som verkligen är viktigt och bråttom här, och inte sådant som bara “känns” viktigt eller som det höjs röster kring.
Det som hamnar i denna ruta det ska tas om hand omgående. Fundera också på om det finns något annat som behöver placeras i någon av de andra rutorna för att inte det ni nu tar hand om ska uppstår igen. Ibland blir saker akuta för att de inte tagits om hand när de varit viktiga men inte bråttom.
RUTA 2 – Viktigt men inte bråttom
Här hamnar saker som är viktiga men inte akuta. De ska fortfarande åtgärdas men är inte det första att prioritera. Det kan vara förebyggande och främjande åtgärder som har stor betydelse, men vars frånvaro inte innebär någon uppenbar risk för diskriminering.
Det är mycket vanligt att vi inte ägnar tillräckligt med tid med att hantera det som finns i denna ruta. Vi är ofta medvetna om att det är viktigt men eftersom det inte ”brinner i knutarna” skjuts det på framtiden. Se därför till att planera in när det ska göras. Eller så kanske några i gruppen ska ansvara för ruta 1 och några för ruta 2 så att båda påbörjas samtidigt?
RUTA 3 – Inte viktigt men bråttom
Den här rutan är för sådant som pockar på, som andra tycker är viktigt eller som vi själva tycker skulle vara bra att ändra på. Kanske är vi vana vid att det är på ett visst sätt från en annan kontext, men här saknar det betydelse? Om ni vid närmare eftertanke ser att något som ni tolkat som ett hinder eller en risk för diskriminering ändå inte är det, placerar ni det här.
Det som hamnar i denna ruta kan vi fråga oss om det kan delegeras, skjutas fram eller om det ens är nödvändigt att göra.
RUTA 4 – Varken viktigt eller bråttom
Det som bedöms varken är viktigt eller bråttom ska vi inte göra alls. Men innan ni plockar bort det från er lista – överväg saken noga så att ni inte missar att åtgärda något som ni borde.
Gör så här:
Dokumentera er prioritering i Change boarden genom att klicka och dra korten så att de högst prioriterade hamnar högst upp i listan.
Tips! Om ni vill skapa ännu större tydlighet i er prioriterade lista kan ni lägga till siffran för den aktuella prioriteringsrutan i titeln för kortet, eller skriva “ruta 1” till exempel, så ser ni om respektive faktor är viktig, bråttom eller båda.